Dla niektórych skunksowy, ziemisty aromat marihuany jest źródłem radości i podniecenia, ale dla wielu innych zioło po prostu nie pachnie ani nie smakuje dobrze. Konopie indyjskie, jak prawie każda roślina, zyskują swój smak i zapach dzięki terpenom, które są klasą specjalnych związków organicznych. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć, w jaki sposób zioło nabiera niezwykłego zapachu - lub jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej maskować ten zapach - czytaj dalej.
Wszystko o terpenach
Większość roślin (i niektóre owady) czerpie swój aromat z klasy związków organicznych zwanych terpenami. Terpeny to węglowodory, co oznacza, że są cząsteczkami zbudowanymi z różnych kombinacji wodoru i węgla, a te różne kombinacje i struktury pozwalają terpenom na wykazywanie różnych efektów. Na przykład pinen, jeden z najpowszechniejszych terpenów, wytwarza aromat kojarzony z drzewami iglastymi - brzozowo-sosnowy. Tymczasem limonen to zapach cytrusów. Każda roślina o wyczuwalnym aromacie ma profil terpenowy, który nadaje jej ten aromat.
W związku z tym marihuana jest pełna wszelkiego rodzaju terpenów, a nie wszystkie terpeny są obecne w każdej roślinie konopi - dlatego różne odmiany pąków mają nieco inny zapach dla wymagającego użytkownika. Najczęściej nazwa szczepu daje wskazówkę co do jej profilu terpenowego; na przykład Super Lemon Haze jest wypełniony limonenem, który zapewnia cytrynowy zapach i smak. Chociaż w marihuanie jest zbyt wiele terpenów, aby wymienić je wszystkie, oto krótki przegląd najczęściej występujących:
Mircen. Najobficiej występujący terpen, dostarczający ziemistych, piżmowych, skunksowych nut.
Linalool. Dominujący terpen w lawendzie, zapewniający intensywne nuty kwiatowe i lekko korzenne.
Caryophyllene. Występuje w przyprawach takich jak czarny pieprz i goździki, zapewniając pikantne, pieprzowe nuty.
Humulene. Powód, dla którego wiele piw pachnie trawą, zapewniając nuty drzewne, ziemiste i chmielowe.
Terpineol. Nazwany ze względu na obecność terpentyny, dostarczający nut kwiatowych, a także anyżu i mięty.
Eukaliptol. Jak eukaliptus, dostarczający pikantnych i miętowych nut.
Warto zauważyć, że terpeny nie działają jedynie jako substancje zapachowe. Badania wykazały, że terpeny wywierają niezwykły wpływ na ludzki umysł i ciało - efekty, które są potencjalnie tak potężne, jak same kannabinoidy. Wydaje się, że istnieje nauka, która potwierdza od dawna utrzymywane przekonanie, że aromaty lawendy i rumianku pomagają się zrelaksować; terpeny w tych roślinach wyraźnie zmniejszają uczucie stresu i niepokoju. Chociaż nie wszystkie terpeny marihuany zostały w pełni przebadane, warto zauważyć, że większość z nich zapewnia co najmniej jeden korzystny efekt, taki jak relaksacja, pobudzenie, przeciwutlenianie i inne.
Ponadto wydaje się, że terpeny oddziałują z kannabinoidami na kluczowe sposoby. Efekt świty to teoria, która sugeruje, że kannabinoidy działają inaczej w połączeniu z innymi kannabinoidami i terpenami niż same. Tak więc używanie marihuany w jej naturalnym stanie, nietkniętych terpenów, może zapewnić bardziej satysfakcjonujący haj, nawet jeśli nie lubisz zapachu. Warto znaleźć odmianę o profilu terpenowym, który można zjeść.
Eliminacja terpenów
Jeśli starasz się ograniczyć spożycie marihuany lub naprawdę nie możesz znieść skunksowego zapachu mircenu, masz kilka możliwości dalszego używania konopi. Obejmują one:
Ekstrakty
Proces ekstrakcji usuwa pożądane związki z konopi, pozostawiając niepożądany materiał roślinny, w celu uzyskania czystszego i przyjemniejszego doznania. Najbardziej przetworzone ekstrakty usuwają nie tylko materiał roślinny, ale także większość lub wszystkie terpeny, pozostawiając tylko kilka kannabinoidów w mieszaninie. Powinieneś porozmawiać z ekspertami w aptece, aby znaleźć ekstrakty odfiltrowujące terpeny.
Aromaty
Mniej znane w branży konopi - nawet dla ekspertów od chwastów - są aromaty lub dodatki smakowe, które działają z terpenami marihuany lub całkowicie je zaciemniają. Aromaty można dodawać do surowego pąka lub do ekstraktów; na przykład Ekstrakty Fuego są cenione za silne i wyśmienite aromaty.
Jeśli masz już jakieś śmierdzące zioło, możesz je przyprawić, umieszczając swoje bryłki w zamkniętym słoiku z suszonymi aromatami, które preferujesz, takimi jak skórki cytryny, płatki kwiatów, zioła lub plasterki owoców. Dopóki są suszone, powinny nadawać swoje aromaty bez powodowania problemów, takich jak pleśń.
Kochaj lub nienawidź funk marihuany, są produkty z konopi indyjskich, którymi możesz się cieszyć. Powinieneś poświęcić trochę czasu na badanie terpenów i szczepów lub porozmawiać z kandydatami w lokalnej przychodni, aby dowiedzieć się więcej.