Terpeny nadają roślinom konopi wyjątkowy smak i zapach. Badania pokazują, że mogą one również odgrywać rolę w skutkach każdego szczepu, więc przyjrzyjmy się, czym one są i jak działają.
Konopie zawierają setki fascynujących fitochemikaliów. Kanabinoidy zwykle znajdują się w centrum uwagi, ale terpeny działają za kulisami, wytwarzając ożywcze zapachy i kuszące smaki. Oprócz wzmacniania sensorycznej strony konopi, terpeny mają ogromny wpływ na działanie każdego szczepu poprzez modulowanie haju z konopi.
Co to są terpeny?
To terpeny nadają odmianom konopi ich charakterystyczny smak. Są to aromatyczne oleje, które wytwarza roślina i które nadają szczepowi smak owocowy lub miętowy, nadają mu ziemisty lub cytrusowy aromat lub mogą sprawiać, że pachnie jak ser.
Rośliny konopi indyjskich wytwarzają terpeny w tych samych gruczołach, w których wytwarzają THC i CBD, jednak terpeny do niedawna nie cieszyły się zbyt dużym zainteresowaniem. W przeszłości hodowcy i badacze medyczni koncentrowali się na THC i CBD, co oznacza, że wiedza o terpenach i ich funkcji nie jest zbyt szeroko rozpowszechniona. Dopiero niedawno wyszło na jaw, że terpeny odgrywają ważną rolę, jeśli chodzi o wyjątkowe działanie marihuany.
Dlaczego rośliny wytwarzają związki aromatyczne, takie jak terpeny?
Jak to często bywa w świecie roślin, terpeny są jednym ze sposobów, w jaki rośliny mogą bronić się przed drapieżnikami. Wydzielając ostry aromat, rośliny mogą odstraszać niektóre owady, ale mogą również przyciągać pożyteczne owady, których potrzebują do zapylania.
Ilość i rodzaj terpenów wytwarzanych przez konopie indyjskie zależy od różnych czynników. Ten sam szczep niekoniecznie zawsze wytwarza te same związki aromatyczne. Może to zależeć od takich czynników, jak klimat, rodzaj użytej gleby i nawozów, wiek rośliny, a także kilka innych rzeczy.
Dziś odkryliśmy około 100 różnych terpenów w marihuanie. Każdy szczep ma swoje unikalne typy i kombinacje terpenów w różnych stężeniach.
Najciekawsze jednak w przypadku terpenów nie jest to, że są one odpowiedzialne za różnorodność charakterystycznych smaków i aromatów konopi, ale że terpeny działają synergistycznie z kannabinoidami, takimi jak THC. Jednym ze wskazań jest to, że niektóre szczepy mogą mieć dokładnie ten sam poziom THC i CBD, ale ich działanie może się bardzo różnić od siebie. Naukowcy twierdzą obecnie, że to terpeny są odpowiedzialne za wyjątkowe efekty szczepu.
Różnica między kannabinoidami a terpenami
Konopie indyjskie produkują setki różnych fitochemikaliów, które można podzielić na kilka kategorii. Występujące w całej przyrodzie terpeny stanowią podstawę unikalnego zapachu lasów sosnowych, skórki pomarańczy i świeżo peklowanej konopi.
Rośliny konopi indyjskich wytwarzają ponad 200 różnych terpenów, a każda odmiana zawiera różne ilości każdego z nich. Te aromatyczne cząsteczki wpływają na różnorodne smaki i zapachy różnych szczepów.
Konopie indyjskie wytwarzają również bardziej unikalną klasę chemikaliów: kannabinoidy. Chociaż członkowie tej grupy występują gdzie indziej w przyrodzie, cząsteczki takie jak THC i CBD występują wyłącznie w chwastach. Cząsteczki te stanowią podstawę unikalnego działania zioła, od psychoaktywnych doświadczeń napędzanych THC po uziemione i jasne efekty CBD.
Kannabinoidy i terpeny wpływają na organizm na różne sposoby. Kannabinoidy, takie jak THC, bezpośrednio przyczepiają się do receptorów kannabinoidowych w całym organizmie, aby wywołać swoje działanie, podczas gdy większość terpenów łączy się z różnymi receptorami.
Jednak cząsteczki takie jak kariofilen są klasyfikowane zarówno jako terpeny, jak i kannabinoidy. Substancja chemiczna zapewnia pieprzny i ziemisty zapach, a także bezpośrednio wiąże się z receptorami CB2 układu endokannabinoidowego.