Proces uprawy konopi nie kończy się w momencie zbiorów. Prawidłowe suszenie i utwardzanie świeżej marihuany ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania zanieczyszczeniu pleśnią. Te zabiegi również skutkują lepszym smakiem i wyższym hajem.
Ahhh, czas żniw. Po obserwowaniu, jak Twoje panie rosną i kwitną, nadszedł czas, aby zebrać swoje ciężko zarobione pąki.
Ale zanim będziesz mógł cieszyć się odrobiną domowego Kush, musisz wysuszyć i wyleczyć świeżo zebrane zioło. Poniżej podzielimy się naszymi odpowiedziami na niektóre często zadawane pytania dotyczące procesu suszenia i utwardzania, abyś mógł zmaksymalizować smak i moc swojej skrytki.
JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY SUSZENIEM A UTWARDZANIEM?
Suszenie, jak sama nazwa wskazuje, polega na suszeniu świeżych pąków, aby zawierały mniej wilgoci i mogły być odpowiednio wędzone lub odparowane. Z drugiej strony, utwardzanie polega na przechowywaniu pąków w zamkniętych pojemnikach przez okres co najmniej dwóch tygodni. Pomaga to rozwinąć smak i aromat pąków w miarę ich dojrzewania.
DLACZEGO MUSZĘ SUSZYĆ I LECZYĆ MOJE KONOPIE?
Suszenie kwiatów konopi spełnia kilka ważnych funkcji, które ostatecznie zwiększają jakość i trwałość produktu końcowego.
Świeżo zebrane pąki konopi zawierają znaczną ilość wilgoci, z którą należy się uporać przed paleniem. Czemu? Po pierwsze, palenie świeżych pąków daje ostre uderzenia z niewielkim smakiem - o ile pąki w ogóle są w stanie się zapalić. Usunięcie wilgoci pomaga złagodzić szorstkość i pozwolić lśnić profilowi terpenów. Po drugie, grzyby dobrze się rozwijają w ciemnych i wilgotnych warunkach. Prawidłowe suszenie kwiatów znacznie zmniejszy ryzyko pleśni zaatakującej Twoją skrytkę.
Umieszczając pojedyncze pąki na suszarce - lub wieszając całe gałęzie w suszarni - zmniejszysz zawartość wody w pąkach o 10–15%. Ten proces usuwa wodę z zewnętrznych warstw każdego kwiatu, ale musisz wyleczyć swoją skrytkę, aby pozbyć się wilgoci z głębi pąków.
Peklowanie jest bardzo ważne, ponieważ pomaga zachować zioło, dzięki czemu można je przechowywać przez długi czas - zachowując jednocześnie swój niepowtarzalny smak i maksymalizując moc. Kiedy zbierasz pąki, zawierają one nadmiar cukrów i skrobi, które ostatecznie zostają zaatakowane przez unoszące się w powietrzu bakterie i enzymy. Utwardzając pąki, faktycznie pobudzasz degradację tych składników odżywczych, dzięki czemu końcowy dym jest gładszy i smaczniejszy.
JAK NAJLEPSZY JEST SPOSÓB PRZYCINANIA ZIARNA?
Istnieją dwie główne metody przycinania pąków w czasie zbiorów. Przycinanie na mokro polega na przycinaniu pąków zaraz po zbiorach. Z drugiej strony przycinanie na sucho polega na przycinaniu pąków po wysuszeniu i przed utwardzeniem. W idealnym przypadku zalecamy przycinanie, gdy pąki są jeszcze mokre, ponieważ jest to łatwiejsze, bardziej precyzyjne i nie ryzykujesz utraty żywicy przez poruszenie, tak jak w przypadku suchych pąków. To powiedziawszy, przycinanie na sucho może stworzyć wyjątkowo wypielęgnowany produkt, który zasługuje na pozycję z najwyższej półki, jeśli chodzi o sam wygląd.
PO ZBIERANIU I PRZYCINANIU, JAK NAJLEPIEJ WYSUSZAĆ PĄKI?
Aby Twoje pąki wysychały równomiernie, upewnij się, że powietrze może swobodnie się poruszać, stykając się z nimi ze wszystkich stron. Najlepszym sposobem na to jest sznurowanie przyciętych i przyciętych gałęzi lub użycie drucianych stojaków, jeśli pracujesz z pojedynczymi pąkami lub małymi gałęziami. Jeśli zdecydujesz się użyć stojaków, pamiętaj, że będziesz musiał regularnie odwracać pąki, aby nie spłaszczyły się po jednej stronie.
JAKI POZIOM WILGOTNOŚCI NALEŻY CELOWAĆ PODCZAS SUSZENIA KONOPI?
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy powiesić lub w inny sposób ułożyć przycięte pąki w ciemnym pomieszczeniu o dobrej cyrkulacji powietrza i wilgotności względnej około 45–55%.
JAK DŁUGO TRWA PRAWIDŁOWO SUCHE KONOPIE?
Istnieje wiele czynników, które wpływają na to, jak długo wysycha marihuana.
Rozmiar twoich pąków oczywiście wpłynie na czas suszenia, ponieważ większe, gęstsze pąki będą wysychać dłużej niż mniejsze. W grę wchodzi również sposób przycinania roślin. Pamiętaj, że gałęzie twoich roślin zatrzymują najwięcej wody, więc jeśli wieszasz duże gałęzie, wysychają one dłużej niż mniejsze gałęzie lub pojedyncze pąki. Wreszcie, temperatura, wilgotność i przepływ powietrza w pomieszczeniu do suszenia również będą miały duży wpływ na czas wysychania chwastów.
Na ogół etap suszenia trwa około 7–12 dni, w zależności od powyższych czynników. W tym czasie twoje pąki stracą dużo wody, co oznacza, że skurczą się i stracą dużo na wadze.
KIEDY WIEM, ŻE MOJE PĄKI SĄ PRAWIDŁOWO SUSZONE I GOTOWE DO LECZENIA?
Istnieje prosty test, aby sprawdzić, czy Twoje pąki są suche: po prostu weź małą gałąź i spróbuj ją zgiąć. Jeśli pęknie, Twoje pąki są suche i możesz przejść do procesu utwardzania. Jeśli się zginają, twoje pąki potrzebują trochę więcej czasu do wyschnięcia.
JAK Leczyć swoje pączki?
Jeśli przycinasz pąki na mokro, będziesz gotowy do przejścia do etapu utwardzania, gdy tylko wyschną. Z drugiej strony, jeśli zdecydujesz się przycinać na sucho, zechcesz to zrobić przed przystąpieniem do utwardzania.
Gdy twoje pąki są suche i przycięte, umieść je w dużych słoikach z szerokimi ustami (świetnie sprawdzą się słoiki z masonem lub dżemem). Napełniaj słoiki mniej więcej ¾ drogi, aby było miejsce na dodatkowe powietrze i aby zmniejszyć ryzyko pleśni lub pleśni zrujnujących zbiory. Po napełnieniu słoików przechowuj je w suchym, ciemnym miejscu (np. W szafce kuchennej) i sprawdzaj pąki co najmniej raz dziennie przez dwa tygodnie.
Podczas tej kontroli trzymaj słoiki otwarte, aby umożliwić wymianę powietrza, i sprawdzaj każdy pączek indywidualnie pod kątem oznak pleśni. Jeśli znajdziesz zainfekowany pączek, pamiętaj, aby natychmiast wyjąć go ze słoika, aby uniknąć rozprzestrzeniania się grzyba.
Ten proces ciągłego sprawdzania pąków usunie nadmiar wilgoci z słoików i pozwoli, aby świeże powietrze dotarło do nich. Po około dwóch tygodniach możesz zacząć cieszyć się zebranym ziołem, ale im dłużej będziesz czekać, tym lepiej.